11 Ağustos 2017 Cuma

Suç Kimde? - Arzu KÖK

Suç Kimde?

Daha önce bu öyküyü duydunuz mu veya bir yerlerde okudunuz mu bilmiyorum. Her okuduğumda sorarım kendime “Suç kimde?” diye. 

 Çin’in Guangzhou kentinde bir banka soygunu. Soygunculardan biri bankadakilere bağırır: “Kımıldamayın. Para devletindir, ama hayatınız sizindir.”

Herkes sessizce yatar… Bunun adı “Zihin Değiştirme Kavramı”dır. 
Alışılmış düşünce tarzını değiştirmek…

Bu arada müşterilerden bir kadın bir masanın üzerine yatmıştır. Ama bacaklar ortada... Soyguncu bağırır: “Edebini takın. Bu bir soygun, ırza geçme değil!”
Bunun adı “Profesyonellik”tir. İşin neyse onun üzerinde yoğunlaş!

Soyguncular paraları yüklenip eve kapağı atmışlar. Daha genç olanı (Lise mezunu) daha yaşlı olanına (ki bu ise 6 yıl ilkokuldan sonra terk): “Abi, hadi şu paraları sayalım,” der. 

Daha yaşlı olanı der ki: “Çok aptalsın be. Bu kadar para oturup sayılır mı? Bu akşam zaten TV haberlerinde kaç para çaldığımızı öğreniriz.”

Buna “Deneyim” derler! Günümüzde deneyim kağıt diplomalardan çok daha önemlidir.

Soyguncular bankadan kaçtıktan sonra Şube Müdürü, Şube Şefine hemen polisi aramasını söylemiş. Şef demiş ki: “Durun hele Müdürüm. Alacaklarını aldılar. Biz de bir 10 milyon daha alıp daha önce iç ettiğimiz 70 milyon dolara ekleyelim, ne dersiniz?”


Buna “Dalgayı yakalamak” derler. Berbat bir durumu kendi lehine çevirmektir bu!

Müdür der ki: “Yahu, her ay bir soygun olsa harika olurdu. Ne eğlenirdik!”

Buna “Sıkıntılardan kurtulmak” derler. Kişisel mutluluk işinden çok daha önemlidir.

Akşam TV haberleri bankadan 100 milyon dolar çalındığını açıklamış!
Çaldıkları paranın çok daha az olduğu bilen soyguncular oturup saymışlar parayı… Tekrar tekrar saymışlar. Bakmışlar hepi topu 20 milyon! 

Çok kızmışlar bu işe: “Biz hayatımızı tehlikeye atıp 20 milyon çalabildik. Banka Müdürü bir el hareketiyle 80 milyon götürdü. Galiba soyguncu olmak yerine doğru dürüst eğitim görmek daha iyiymiş!”

Bu “Bilgi altından daha değerlidir” demektir…

Banka Müdürü çok mutludur. Özellikle bir süre önce borsada kaybettiklerini geri alabildiği için. Buna “Fırsatları kullanmak” derler. Kazanmak için risk almak gerekir.

Bu durumda gerçek soyguncu kim?

Ülkemizde çok şeyler oluyor ve çoğu da hiç ama hiç hoşumuza gitmiyor. Yapılanları adil bulmuyoruz, doğru bulmuyoruz. Baktığınızda kendisini haksız gören kimse yok. Yukarıda anlattığım olaydaki gibi herkes haklı!... Herkes görevinin gereğini yapıyor!... Ancak mutlu olan kimse yok. Haklılıklarını savunanlar da haksızlığı söyleyenler de huzurlu değil. Bir yanlış olduğunu herkes biliyor ama o yanlışı tespit etmek ve çözümlemek konusunda herkes aciz. Zira bu karmaşa herkesin işine geliyor.

Peki ama ortada bir suç var mı? Varsa suç kimde, kimlerde? 
Bir düşünün bakalım... 
Belki biliyorsunuzdur…

Arzu KÖK

1 yorum: